Beépítési útmutató Lefix útszegély elem

Általános utasítások

 1. Az útszegély elem autódaruval és speciális emelőfogóval emelhető a helyére.

 2. Az úttest csatlakozásánál az úttestnek tartósan 3-5 mm-rel magasabban kell lennie, mint az útszegély elem felszínének.

 3. Az útszegély jelzőoszlop fogadó nyílását szabadon kell hagyni és ki kell mélyíteni.

 4. Az útszegély elem nem az úttest szélesítésére szolgál, hanem az útpadka biztonságát és tartósságát növeli. (az útszegély elem folyamatos terhelését kerülni kell!)

 5. Kiegészítő vágás nélkül minimum 7 m sugarú ívre lehet beépíteni.

-

Új építésnél

 1. Tartósan teherhordó alépítményt elkészítése az érvényes útügyi előírásoknak és a terhelési osztálynak megfelelően kell elkészíteni.

 2. Az útszegély elemet 5/8-os zúzottkő alapra kell fektetni és lapvibrátorral bevibrálni. Ugyanígy földnedves alapbetonra is építhető az útszegély elem. Az elem egyenletes, teljes felületen történő felfekvése fontos!

 3. Az esetleges oldalra elcsúszást támasztó ékkel kell megakadályozni (pl. betonból).

 4. Az úttest felületi kialakításánál figyelni kell, hogy a végleges felület (aszfalt, beton…) teljes felületen összezárjon az útszegély elemmel.

-

Átépítésnél

 1. Az úttest szélén éles csatlakozási vonalat kell
  kialakítani az úttest szélének levágásával.

 2. A régi útpadkát el kell bontani.

 3. Tartósan teherhordó alépítményt elkészítése az érvényes útügyi előírásoknak és a terhelési osztálynak megfelelően kell elkészíteni.

 4. Az útszegély elemet 5/8-os zúzottkő alapra kell fektetni és lapvibrátorral bevibrálni. Ugyanígy földnedves alapbetonra is építhető az útszegély elem. Az elem egyenletes, teljes felületen történő felfekvése fontos!

 5. Az esetleges oldalra elcsúszást támasztó ékkel kell megakadályozni (pl. betonból).

 6. Az útszegély elem és az úttest közötti fugát öntött aszfalttal (szükség esetén hidegaszfalttal vagy cementes habarccsal) kell kitölteni.

-