-

Download installation description:

-

FILCOTEN one beépítési útmutató

Beépítési útmutató

-

ltalános utasítások

A BG beépítési útmutatója olyan általános javaslatokat tartalmaz, melyek
figyelembevételével a tervezőnek az adott terület sajátosságaihoz igazított beépítési tervet kell készítenie. Ügyelni kell a szakiparban általánosan ismert szabályok betartására is. Figyelembe kell venni az osztályba sorolást (EN1433) és a mindenkori érvényes helyi előírásokat. Speciális esetben kérjük egyeztessen a BG műszaki tanácsadó kollégájával.

-

FILCOTEN® one beépítési utasítása

 1. A folyókatestet földnedves betonalapra kell építeni. Amennyiben az alap már megkötött, úgy a folyókát 2-3 cm vastag habarcsba kell ágyazni. A statikai előírásoknak megfelelően éket kell kialakítani, esetenként betonvas erősítést kell beépíteni. Részletek a táblázatban és a metszetrajzokon.

 2. A folyókaszakasz beépítését a kifolyásnál kezdje, figyeljen a megfelelő magasságra és pozícióra a csatorna csatlakozásnál. Több kifolyóelem esetén különösen ügyeljen erre. A FILCOTEN® folyókaelemhez a következő elemet bármely végével hozzáillesztheti, ezért nincs a folyókaelemeken kötelező folyásirány feltüntetve.

 3. A folyókatestek közötti fugákat arra alkalmas tömítőanyaggal lehet kitölteni vagy ragasztani. Anyagleírást és anyagmennyiséget lásd a BG-tömítő rendszernél.

 4. A folyókaszakaszt a a határos felület kialakaítása előtt a piszkolódástól meg kell védeni, pl. takarófóliával.

 5. Ügyeljen rá, hogy a felső réteg tömörítésekor/elkészítésekor (betonozásnál, aszfaltozásnál, térkövezésnél) a folyóka ne sérüljön.

 6. Abban az esetben, ha dilatációs erők lépnének fel (pl. beton felületeknél), a folyóka test szélétől max. 30-200 cm távolságban dilatációs fugát kell kialakítani. A folyóka vonalára merőlegesen futó dilatációs fugának és a folyókák találkozásának egy vonalba kell esnie.

 7. Rakott burkolatok esetén a fellépő oldalirányú erőhatások ellen a burkolatot a folyóka mellett elmozdulásmentesen rögzíteni kell. A folyóka melletti burkolat első három sorát a folyókaszakasz teljes hosszában habarcságyba kell elhelyezni. A fugákat hézagmentesen kell kitölteni. A burkolatról fellépő oldalirányú erők a folyókatest oldalfalán nem jelentkezhetnek (pl. fékezés, gyorsítás, hőtágulás esetén.)

 8. A határos felületeknek tartósan 3-5 mm-rel magasabban kell lenniük,
  mint a rács felülete.

 9. Ugyanez a beépítési előírás vonatkozik az ellenőrző
  elemre és a kifolyó elemre is.

 10. A beépítési példák általános elhelyezési példák. További információkért keresse honlapunkat a www.hydrobg.hu címen vagy vegye fel a kapcsolatot területi képviselőnkkel.
  *Az előírt betonminőség a minimális minőség, annak azonban meg kell felelnie a helyi követelményeknek is.

- 1. Bitumenes fugaszalag
 2. Kopóréteg
 3. Bitumen
 4. Teherhordó réteg
 5. Betonacél merevítés (E terhelés felett szükséges) Ø 8 mm e = 200 mm
 6. Hézagmentes fugakitöltés
 7. Nagy formátumú szegélykő
 8. Teherhordó sóderréteg
 9. Betonalap statikai méretezés alapján
 10. Munkahézag
 11. Nagy betonfelület
 12. Rugalmas hézagkitöltés
 13. Megerősített betongerenda statikai méretezés alapján

-